Подбаймо про безпеку

Завершується перше півріччя 2021-2022 н.р. Нас очікують Новорічні та Різдвяні свята та зимові канікули. Зима – не тільки чудова пора для розваг, але і  час коли збільшується ризик отримати травму.

         Значну небезпеку становлять слизькі тротуари та дорога, адже саме у зимовий період суттєво збільшується кількість осіб, які звертаються у медичний заклад через травми, що отримують на слизькій дорозі. Тому слід бути обережним,одягати взуття з підошвою з мікропористого чи іншого м¢якого матеріалу та без високих підборів. Щоб не наражати себе на небезпеку потрібно йти по тротуару не поспішаючи, не бігти, щоб не послизнутися і не впасти. На зупинках громадського транспорту слід уникати штовханини – це може привести до падіння та травмування. Особливо будьте пильними при переході проїзної частини дороги, переходьте її лише у цьому випадку коли ви впевнені в тому, що поблизу немає транспортних засобів.

За несприятливих погодніх  особливо пильними слід бути і  водіям транспортних засобів, адже на слизькій дорозі атомобіль може стати некерованим і травмувати пішохода навіть на тротуарі чи піщохідному переході. Як правило дорожньо-транспортні пригоди за таких погодніх умов дуже часто приводять до летальних наслідків. І як свідчить статистика з початку року на дорогах Львівщини виникло 15 394 ДТП, внаслідок яких 326 осіб загинуло.                                                                                                

За низьких температур ймовірні випадки обмороження яке як правило виникає за температури повітря нижче – 10°, -20° С. При довготривалому перебуванні на повітрі, особливо за умов високої вологості та при сильному вітрі уражена ділянка шкіри блідне, після відігрівання червоніє, в деяких випадках має темно-червоний відтінок, набрякає. Омертвіння шкіри не виникає. Через декілька днів після обмороження може розпочатися незначне облуплювання шкіри. Повне одужання стається на 5-7 день після обмороження. Перші ознаки такого обмороження – відчуття печіння, поколювання з подальшим онімінням ураженої ділянки тіла. Потім виникають свербіння шкіри та незначний або сильний біль.

         При наданні першої допомоги необхідно припинити дію холоду, зігріти кінцівки для відновлення кровообігу в уражених холодом тканинах з метою запобігання розвитку інфекційних ускладнень. У першу чергу, слід помістити постраждалого в тепле приміщення, зняти з нього взуття, верхній одяг. Одночасно з проведенням заходів першої черги треба викликати «швидку медичну допомогу». При обмороженні І ступеня, охолоджені ділянки тіла треба зігріти до почервоніння теплими руками, легким масажем, розтиранням вовняною тканиною, подихами, а потім накласти ватно-марлеву пов’язку.

Щоб уникнути переохолодження: закривайте ділянки тіла, найбільш схильні до відмороження – пальці рук, вуха і ніс; вживайте більше теплої рідини, що сприяє кращій терморегуляції організму; якщо немає гарячої, пийте побільше простої води; уникайте

вживання напоїв, які містять алкоголь і кофеїн; при появі простуди негайно шукайте затишне місце, де можна зігрітися; якщо одяг промок на холоді, швидше переодягніться в сухий.

З настанням морозів водойми та річки покриються льодом, а коли він ще не дуже міцний, то існує велика загроза, що він може проламатися. На льоду слід бути пильними всім, а особливо це стосується учнів, які є мешканцями гірських районів. Адже дуже часто, щоб скоротити шлях, вони переходять різні водні перешкоди, лід на яких ще не дуже міцний. У такій ситуації до біди один крок. Тож слід пам’ятати, що на водоймах безпечним вважається лід товщиною 10-12 см. Його міцність пропонується перевіряти рибацькою пішнею. Якщо після першого удару лід пробивається і на ньому з’являється вода, то вихід на такий лід заборонено. Не дозволяється перевіряти міцність льоду ударами ніг.

Під час пересування льодом треба бути обережним, уважно стежити за його поверхнею, обходити небезпечні й підозрілі місця (швидка течія води, вмерзлі в лід кущі, трава та ін.). Не дозволяється виходити на лід у нічний час. Під час групового переходу льодом необхідно рухатися на відстані 5 – 6 метрів один від одного і уважно стежити за тим, хто йде поперед.

         Зі зниженням температури збільшується ймовірність виникнення пожеж, адже  розпочнеться інтенсивне використання усіх можливих електронагрівальних приладів, Тож основними причинами пожеж залишаються порушення правил експлуатації електрообігрівальних приладів та пічного опалення, перевантаження внутрішньої електромережі, необережне поводження з вогнем. Як свідчить статистика з початку року на Львівщині виникло 3 754    пожеж і в результаті яких 79 осіб загинуло.

         Майже кожній пожежі можна запобігти! Для цього слід обов’язково обговорити в сім’ї не тільки заходи щодо запобігання пожежі, а й порядок дій у разі її виникнення: спосіб виклику пожежної допомоги, гасіння пожежі в початковій стадії, безпечні маршрути виходу з приміщення.

У разі виявлення пожежі:

  • негайно повідомте службу порятунку за телефоном “101”, вкажіть при цьому адресу, кількість поверхів, місце виникнення пожежі, наявність людей, своє прізвище у разі необхідності вжийте заходи  для евакуації людей, рятування матеріальних цінностей.
  • по можливості розпочніть гасіння пожежі наявними підручними та первинними засобами пожежогасіння, організуйте зустріч пожежних підрозділів.

         Пам’ятайте, що на попередження пожежі потрібно значно менше часу та коштів, ніж на її гасіння. Лише суворе дотримання правил пожежної безпеки допоможе вам уникнути лиха. Будьте обережними! Бережіть своє життя та майно від вогню!

         Щорічно у Новорічні та Різдвяні свята ми використовуємо  різноманітні салюти, ракети, феєрверки, петарди  не замислюючись про небезпеку, яку несе необережне поводження з ними. Палаючі ракети залітають на балкони квартир, на дахи будівель, іноді розбивають вікна в будинках та спричиняють пожежу.

Щорічно святкова піротехніка забирає декілька людських життів, рахунок тяжкопоранених йде на сотні, а травмованих – на тисячі. 

Щоб свято для вас не скінчилося трагічно, при придбанні піротехнічних виробів необхідно пам’ятати наступне

  • купувати їх необхідно тільки у спеціалізованих магазинах, які мають дозвіл від органів держпожнагляду на їх реалізацію;
  • всі вироби повинні мати сертифікат відповідності та інструкцію правил їх використання українською мовою; 
  • вибираючи піротехніку необхідно звернути увагу на її зовнішній вигляд; забороняється використовувати вироби з тріщинами та іншими пошкодженнями корпусу; 
  • зберігати піротехнічні вироби слід в недоступних для дітей місцях, подалі від нагрівальних приладів та відкритого вогню;
  • відстань від місця феєрверку до поруч розташованих будівель, споруд, а також автомобілів повинна бути не менше ніж 50 метрів; 
  • запускати піротехніку з балконів будинків; 
  • небезпечно влаштовувати феєрверк перебуваючи у нетверезому стані та при цьому палити. 

Пам’ятайте, що тільки дотримання вищевказаних правил буде запорукою вашої безпеки та тих, хто знаходиться поруч.

Пересуваючись вулицями населених пунктів в період танення льоду,  проходячи повз будинки чи біля високих дерев, спершу необхідно впевнитись у відсутності загрози падіння льодових наростів. Нестійкі погодні умови – відлига вдень і заморозки вночі та значне нагромадження снігового покриву сприяють активному утворенню бурульок на покрівлях споруд (особливо старих будинків з похилим дахом), виступаючих архітектурних частинах будинків та великих деревах. По можливості необхідно триматись на відстані 3-5 метрів від будинків та інших споруд, вибираючи найбільш безпечний маршрут руху. Ні в якому разі не заходити за спеціальні огорожі поблизу будинків чи дерев.

Навіть без бурульок, падіння великих мас снігу з висоти може привести до сильного удару по голові і навіть до струсу мозку.

         Готуючись до зими, варто подбати не тільки про зимовий гардероб, але і про своє здоров’я.

Пандемія коронавірусного захворювання (COVID-19)  вплинула на наше життя.  Щоб уберегти себе та своїх близьких, необхідно чітко дотримуватися відповідних рекомендацій, не займатися самолікуванням і одразу звертатися до сімейного лікаря, якщо відчули симптоми захворювання.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), головне в профілактиці зараження коронавірусом – гігієна. Щоб максимально знизити ймовірність інфікування, необхідно:

• не відвідувати регіони, де найбільш часто зустрічається коронавірусна інфекція;

• носити засоби індивідуального захисту (маски);

• регулярно і ретельно мити руки;

• обмежити контакти на близькій відстані;

• більше гуляти на свіжому повітрі в парках, скверах, далеко від людей;

• зміцнювати місцевий імунітет (дотримуватися температурного режиму в приміщенні — 18-20 градусів, підтримувати необхідну вологість — від 40 до 60%);

• частіше провітрювати житлове приміщення;

• зволожувати слизові оболонки верхніх дихальних шляхів сольовими розчинами.

Якщо все ж таки вірус подолав захисні бар’єри, необхідно пам’ятати, що основними симптомами коронавірусу є підвищення температури тіла і сухий кашель – це те, на що варто звернути увагу. У деяких випадках виникають біль в горлі, головний біль та діарея. Однак все частіше лікарі говорять про нові симптоми: втрату смаку та нюху. ВООЗ радить залишатися вдома до повного одужання навіть з легкими симптомами захворювання, такими як головний біль і легкий нежить. 80% випадків Covid-19 перебігають у легкій формі, тому дуже важливо уникати контакту з іншими.

Діагноз “коронавірусна інфекція” може бути підтверджений тільки лабораторними методами діагностики: виділення вірусу з допомогою ЗТ-ПЛР та ІФА, виявлення його антигену в епітеліальних клітинах носа за допомогою імуноферментного аналізу, визначення титрів специфічних антитіл.          

Бережіть себе і тих, хто поруч – на робочому місці, і в побуті.

Не буває Новорічних та Різдвяних свят без святкових застіль. Дуже часто вони є основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій. Для профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно дотримуватися правил особистої гігієни, ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні. Окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти, добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу. Необхідно використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел, вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання використовувати охолоджену кип’ячену воду. Людям з хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту необхідно регулярно відвідувати лікаря.

Турбуйтеся про своє здоров’я змолоду! Займайтесь спортом, правильно харчуйтесь, уникайте стресів та депресій, побільше часу проводьте на свіжому повітрі.

            Нехай зима принесе Вам багато приємних сюрпризів і щоб вашим кредом стало дотримання правил безпеки!

#_Випуск_2024!

#_Випуск_2024! Нещодавно було ще гамірно, гучно, багатолюдно, а нині пусті кабінети, тиша, приємні і щемливі спогади…Випускники коледжу отримали дипломи кваліфікованих робітників і, завершивши навчання, покрокували у доросле життя.Нехай щастить вам, любі випускники! Ви назавжди залишаєтесь в думках, спогадах, у серцях своїх викладачів. Ви чотири роки творили історію коледжу словами і діями, знаннями, навиками, талантами і […]

День Героя – дата, важливість якої неможливо недооцінити сьогодні. З сумом і болем згадуємо всіх, хто загинув за свій народ, з надією і вірою молимося за тих, хто сьогодні стоїть на сторожі нашого спокою і виборює мир на своїй землі.

Ми на нашому сайті використовуємо файли cookie, якщо ви не згодні, щоб ми використовували даний тип файлів, ви повинні відповідним чином встановити налаштування вашого браузера (в такому випадку ми не гарантуємо коректної роботи сайту) або не використовувати наш веб-сайт

x